Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 5
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
22.05.08. IZLETNIČKA SEKCIJA. Južni Velebit. Starigrad - Sveto brdo - Vaganski - Veliko Rujno - Veli

Povratak

obavijest za članove PD Ludbreg


IZLET  NA

JUŽNI VELEBIT

22. - 25. svibanj 2008. (četvrtak - nedjelja)

Starigrad (50m)- Planinarski dom Paklenica(480m) - Ivine Vodice(1215) - Vlaški Grad(1280) - Sveto brdo (1751m) - Vaganski vrh (1757) - Struge(1400m) - Veliko Rujno(900m) - Veliki Vaganac(600m) - Parkiralište na V.Vagancu (700m)OPIS IZLETA

OPĆENITO :
Trasa vodi jednim od najljepših i najviših dijelova Velebita, gdje on dostiže kulminaciju svoje visine, gdje prevladavaju najviši vrhovi Velebita, gdje se izmjenjuju divovske ponikve i stožasti vrhovi ,a pejzaž podsjeća na površinu mjeseca. Mnogi kažu da je to : the best of Velebit . Uz prekrasne najviše pogleda na primorsku i Ličku stranu, očekuju Vas mnogi zanimljivi detalji poput kanjona Velike i Male paklenice, mirila, stanova itd┬ů.

 

TEŽINA :
Trasa je dugačka ( oko 8-9 h hoda dnevno ) pa je samim time, zahtjevna i naporna. Obilazak traje 3 dana Visinska razlika je cca 1700m. Uglavnom se radi o kozjim stazama.

 

POTREBNA OPREMA :

Osnovna  planinarska oprema + vreća za spavanje, čeona lampa ili baterija, rezervne majice i veš, kabanica, komad toplije odjeće, jakna,  krema za sunčanja, dovoljne količine suhe hrane za 3 dana, dovoljne količine vode prema dionicama od do izvora.

HRANA:

Suha hrana za 3 dana prema potrebi i želji.


MOGUĆE KOMBINACIJE:

U slučaju da netko ipak želi, može na svoju odgovornost do Ivinih Vodica i preko kanjona Male Paklenica koji je mnogo divlji i kamenitiji, te teži,  za razliku  prolaza kroz  Veliku Paklenicu.


ODLAZAK :
Vlastitim automobilima
 

SVE INFORMACIJE :

Damir Klarić, 098-267-067 , damir.klaric@astrum.hr
neke informacije i fotografije :  
http://www.crtice-hrvatske.com/juzni_velebit.php?

 

 

 

 

 

PLAN OBILASKA

 

1.DAN - 22.5.08 (Četvrtak)

Sastanak u 1h 50 min na parkiralištu kod pošte Ludbreg. Polazak vlastitim automobilima točno u 2.00 h preko Martijanca na autoput Zagreb, Zadar . Odmor i kratak dogovor od 15 min na odmorištu ZIR . Odlazak u Starigrad Paklenicu . Dolazak oko 7.00 h. Prijevoz jednog automobila na parking Veliki Vaganac (max oko 60 min. Ukoliko će biti samo jedan auto neide se kroz Veliko Rujno nego se sa Struga spušta u Starigrad Paklenicu. Polazak sa parkinga (50m) na uspon prema Sv. Brdu oko 8-8.30 h. kroz kanjon Velike Paklenice. Dolazak kod pl. doma Paklenica(480m) oko 11.30. Odmor 30-45min . Polazak prema Ivinim Vodicama ( odmor) i Vlaškom gradu. Dolazak do skloništa Vlaški grad oko cca 6,30h. Prema želji odlazak na istoimeni vrh Vlaški Grad(1375m) koji je kota HPO . Nočenje u skloništu . Povremeno su na usponu predvi─Ĺeni i manji odmori po 5 min. Voda se može dotočiti na 2 izvora do doma Paklenica a poslije na Ivinim Vodicama postoji izvor. Na Ivinim v. treba uzeti vodu za čitav idući dan (cca 4 litre), jer je nema do izvora Marasovac nakon Vaganskog vrha.

2.DAN 23.5.08 (Petak)

Polazak u cca 7.00 na vrh  Sveto brdo . Dolazak cca oko 9.00-9.30h . Odmor 30 min. Polazak vršnim djelom Velebita za Vaganski Vrh ( hod po hrbtu Velebita), preko Čićine doline. Sa desne strane prevladava pogled na čitavu Liku, Zir i druge niže planinske vrhunce sa druge strane . Dolazak na Vaganski vrh oko 14.00-15.00h . Odmor . Polazak prema izvoru Marasovac (voda OK za piće) i skloništu Struge (1400m) . Dolazak na sklonište Struge oko 16.00 . Nočenje.

 

3.DAN 24.5.08 (Subota)

Spust za Veliko Rujno (900m) te Veliki vaganac (700m). Dolazak oko 13.00 u Starigrad Paklenicu. Odlazak po automobil na parkiralištu u Starigradu. Moguće kupanje u Starigradu Paklenici. Predvečer odlazak u Karlobag i u pl. dom Vila Velebita. Nočenje.


4. DAN. 25.5.08 Nedjelja (prema dogovoru, a moguće je ovako)

Preko Gospića i Pazarišta odlazak na Štirovaću (muška voda, prašuma), vožnja makadamom po Velebitu. Dolazak u Kutarevo. Odlazak na autoput i kući.


KONTROLNE TOČKE HPO : Vlaški grad , Sveto Brdo, Vaganski vrh


ZANIMLJIVOSTI POHODA:

Parkiralište, Uprava nacionalnog parka Paklenica - planinarski dom  "Paklenica" :

Trasa pohoda nalazi se na južnom Velebitu odnosno u Nacionalnom parku Paklenica. Potrebno je platiti ulaznice. Popusti su za one koji imaju planinarsku iskaznicu.  Prvi dio kroz koji prolazimo je kanjon rijeke Velike Paklenica čija dužina je 14 km. Na početnom dijelu okomito iznad kanjona dižu se litice Anića kuka i drugih kukova, na kojima su ure─Ĺeni penjački smjerovi  za alpiniste. Cijelim putem prati nas Velika Paklenica koja izvire na vrelu Ivine vodice, za vrijeme kišnih perioda utječe u more, te snagom bujice i otapanjem vapnenca , produbljuje kanjon dok za vrijeme sušnih perioda ponire na prostoru Anića luke (nešto malo nakon što pro─Ĺemo Anića kuka). U doljnjem dijelu puta možemo vidjeti stare kamane kuće, mlinice i način izgradnje krova (ovalan).

 

Planinarski dom Paklenica - Ivine vodice (1250) .

Prolazimo kroz staro napušteno kameno selo Ramići - Parići, zanimljivo po tome što se na jednom mjestu nalaze dvije tipične prastare velebitske kamene Ramića - kuće u poluspilji. Prelazeći preko potoka za koji sat naići ćemo na Martinova mirila . Mirila su posebna mjesta na Velebitu, koja imaju više značenje od groba zato jer se smatralo da je u grobu pokopano samo tijelo bez duše. U mirilu je pokojnik pronašao veći mir nego u grobu. Mirila su nastala iz razloga što su mjesna groblja bila predaleka, te su za velebitsko stanovništvo označavala kult prema pokojniku. Običaj je trajao do 50-ih godina 20 st. . Nastavljajući dalje uzbrdo stiči ćemo do Ivinih vodica. Ivine vodice sklonište je i točka za odmor do puta prema najvišim vrhovima Velebita. Postoji izvor pitke vode, osim u kasno ljeto kada može presušiti.

Ivine vodice - sklonište Vlaški grad (1300)

Šumovitim obroncima stiči ćemo do skloništa Vlaški grad. Tu može komotno prenočiti oko 15 osoba. Dimenzije 6x4 m. , stalno je otvoreno. Postoji peć i moguće je nešto skuhati. Vode nema u okolici.

 

Sveto brdo (1751m):

 

Posljednji je visoki vrh Velebita, a kako jedino ondje ne postoje primorski i lički niz vrhova, osamljen je i omogućuje nesmetn vidik na obje strane, mnogo šire nego Vaganski vrh. Vrh je kamena glavica, s oskudnom travom. Na vrhu se nalazi veliki metalni križ, kamena ploča s 10 zapovjedi božjih i kutija s upisnom knjigom i žigom HPO.

 

Dionica - Sveto brdo, Čićina dolina, Vaganski vrh (cca 5,5 h )

 

Kroz travnati kamenjar, spuštamo se sa Svetog brda, te podno Babinog vrha  i Čićine doline nastavljamo prema brdu Malovan i Malovanskom jezeru, prolazeći i zaobilazeći divovske ponikve kakve vi─Ĺamo rijetko gdje na velebitu. Na jednom dijelu puta prevladava prekrasan vidik na obje Paklenice i primorsku stranu. Put nas vodi dalje do velike ponikve i Malovanskih stanova i pored malovanskog jezera. Malovansko jezero je oveća, prilično duboka lokva, nastala skupljanjem padalina u u kraškoj ponikvičije je dno postalo nepropusno zbog taloženja neotopivih sastojaka vapnenca. Do sredine 20. st. služila je kao pojilište za blago. Malovanski stanovi najviši su na Velebitu (1600m)ali sada su napušteni zbog izumiranja polunomadskog načina života stočara. Naime na Malovanskim stanovima od pamtivjeka su svake godine ljetovali s blagom Vrkići iz Kruševa kod Obrovca. Početkom domovinskog rata Kruševo je sravnjeno sa zemljom, a stanovništvo rastjerano. Nastavljamo dalje pored Brunda i Liburnije do Vaganskog vrha. Liburnii su ime dali zadarski planinari na svečanosti 21.10.1979  povodom 80-godišnjice zadarskog planinarstva.


Vaganski vrh (1757)- Struge - sklonište Struge (1400) cca 2 h


Vaganski vrh je najviši vrh Velebita. Pokriven je bujnom travom na kojoj se može idilično odmoriti i naspavati.  Vidik sa Vaganskog je uglavnom na Liku. Sam vrh bio je predmet rasprava iz razloga jer se nije moglo točno utvrditi koja izbočina na brdu zapravo najviša i koliko je točno visoka. vrh je označen kamenom pločom, natpisom te postoji planinarski žig. Prekrasan pogled na Babin vrh. Do Struga dolazimo ponad Babina jezera i preko izvora na Marasovcu. Marasovac je prekrasna cvjetna kraška dolina sa ponikvom na sredini. Na marasovcu je potrebno opskrbiti se vodom. Treba imati konopac za svezat kantu ili flašicu te podignuti vodu. Struge je prostrana i ponikvama ispresjecana dolina, na kojoj raste mnogo prekrsnog velebtskog planinskog cvijeća . Promjer struga je oko 2,5 km Na strugama se nalazi bajkovito planinsrsko sklonište Struge na kojemu bi trebao biti Žuti i konj, a možda i koja piva. Ima peć i može se nešto skuhati. Na strugama ima mjesta za cca 15-ak osoba za prespavati.

 

Sklonište Struge - Veliko Rujno - Veliki Vaganac  cca 5h

Preko prijevoja Buljma (preko kojeg se u prošlosti prolazilo sa ličke na primorsku stranu) spuštamo se pored Stražbenice i Golića na Veliko Rujno.  Sa stražbenice prevladava prekrasan pogled na Bojinac i Bojin kuk, gdje je priroda stvorlia očaravajuće kamene tvorevine. Veliko Rujno je prostrana dolina na 900 ndm gdje se svake godine u Marasovićima, za blagdan Velike Gospe održava misa i koje tom prilikom hodočasti mnoštvo planinara i vjernika. Sa Velikog Rujna spuštamo se u skrivenu udolinu i te kroz napušteno selo Veliki Vaganac, te podnožjem vlažne udoline prolazimo do završnog uspona na vrh ruba uduline gdje je ure─Ĺeno parkiralište.

Pogled sa Vaganskog vrha na Sveto brdoPogled sa Vaganskog vrha na Babino brdo


Komentari
Ime : IVAN
Datum : 2008-06-18
SVAKA ╚AST
 
Ime : che
Datum : 2009-02-16
ma gore je super
 

Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com