Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 7
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
19.20.21 ožujak OTOCI I JUG HRVATSKE, IZLET BRAČ, MATOKIT, SNJEŽNICA

Povratak


 
Brač - Matokit (Vrgorac) - Snježnica (Dubrovnik)

     19.20.21 ožujak 2010

Poziv :

Planinarsko društvo 'Ludbreg'  u serijalu izleta "Otoci i jug Hrvatske" organizira 19.20. i 21. ožujka (petak, subota i nedjelja) tro-dnevni, dinamičan, zanimljiv, uzbudljiv planinarski izlet na otok Brač, s usponom na Vidovu Goru (780  m), na planinu Matokit (vrh Sveti Rok 1062m ) kod Vrgorca te planinu Snježnicu (vrh Sveti Ilija 1234m) kod Dubrovnika , iznad Konavala .  Uz razgledavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti na Braču, Vrgorcu i ostalim usputnim mjestima, ove godine ćemo  svakako  popiti i kavicu u Dubrovniku. Pozivaju se članovi PD Ludbreg te ostali zainteresirani da se prijave za ovaj izlet

Uz ostale zanimljivosti, vrhovi su i kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice.

Način odlaska i plan puta:

1 dan (petak) - Brač - Vidova Gora (780m)
Na izlet odlazimo osobnim automobilima koje ćemo popunjavati redosljedom prijava. Polazak je iz Ludbrega u 23.59 h (noć) , 18. ožujka (četvrtak) za Split. U petak u 6.15 h krećamo trajektom iz luke Split u luku Supetar (Brač) te cestom do Bola na Braču (vožnja cca 1h, cca 40 km).
Kratki odmor u Bolu.  Iz Bola na Braću krećemo u 9h na uspon na Vidovu goru, najviši otočni vrh Jadranskog mora. Uspon i spust ukupno traju cca 5-6h. Visinska razlika koju treba savladat je 750m. Sa vrha vlada nezaboravan pogled na plažu Zlatni Rat. U slučaju da preostane vremena slijedi posjet pustinji Blaca, za što nam treba najmanje 3h. Parking kod Krune. Prije toga, piće u Nerezišću u kafići ŠTRADUN.  Povratak u luku Supetar na trajekt u 18h ili 19h15. Preko mora prelazimo  u Split, a odatle za Vrgorac. Dolazak u Vrgorac u kasnim večernjim satima oko 22h ili kasnije. Nočenje (negdje u okolici Vrgorca, ili prema mogućnostima, a možda u pl. kći Malačka na Kozjaku. Informacije slijede uskoro).

prognoza:
http://www.accuweather.com/world-forecast3.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|HR|HR000|BOL&metric=1

2 dan (subota) - Matokit kod Vrgorca - Sveti Rok  (1062m)
Nakon što se dobro naspavamo i odmorimo od prijašnjeg dana, te ležerno popijemo kavicu u gradu Tina Ujevića, uspon na Matokit (vrh Sveti Rok 1062m), planirati ćemo s početkom u 9h iz središta Vrgorca (nekad zvanog Vrh Gorac). U slučaju 2 auta, na planini ćemo napraviti kružnu turu.
Uspon i silazak, bez ikakve žurbe, trajati će  od 6-7h. Tako da će fotografi imati vremena za napravit umjetničke fotografije. Uz piće u Vrgorcu, te kraći odmor, a možda i posjeti rodnoj kući Tina, najboljeg hrvatskog pjesnika, oko 17h,  krećemo prema Dubrovniku, Konavlima i Kuni Konavosk-oj, gdje noćimo u planinarskoj kući Pavlić (700 m). Struje ima , voda je iz cisterne.

prognoza:
http://www.accuweather.com/world-index-forecast.asp?partner=accuweather&traveler=0&loccode=EUR|HR|HR000|VRGORAC


3 dan (nedjelja) - Snježnica ( Sveti Ilija 1234m) - Dubrovnik
Uspon i spust, na najjužniji vrh Hrvatske iznad 1000m, Snježnicu (Sveti Ilija) 1234m,  predvi─Ĺen je s početkom u 8h u trajanju od cca do 4h. Nakon osvajanja vrha - kavica u Dubrovniku (razgledavanje stare jezgre Dubrovnika te povijesnih i kulturnih znamenitosti). Povratak. U povratku posjetiti ćemo i neka usputna zanimljiva mjesta prema želji grupe. Npr. ja bih volio opet na 'hrvatski Kineski zid' . Povratak u Ludbreg predvi─Ĺen je oko cca 2h ujutro ili ranije ili kasnije,  u ponedjeljak.

prognoza :
http://www.accuweather.com/world-index-forecast.asp?partner=accuweather&traveler=0&loccode=EUR|HR|HR003|DUBROVNIK


Kalkulacija troška da se putuje sa 1 auta
Trošak po sudioniku za slučaj 5 osoba u autu će biti : 700,00 kn .
Trošak po sudioniku za slučaj 4 osoba u autu će biti : 915,33 kn .

Za Članove PD Ludbreg :
Trošak po sudioniku za slučaj 5 osoba u autu će biti : 450,00 kn .
Trošak po sudioniku za slučaj 4 osoba u autu će biti : 582,00 kn .

 
 


Kalkulacija troška da se putuje sa 2 auta
za 10 osoba :   700,00 kn po osobi
za   9 osoba :   792,28 kn po osobi
za   8 osoba :   915,33 kn po osobi
za   7 osoba : 1087,60 kn po osobi
 

Za Članove PD Ludbreg :
za 10 osoba :   575,00 kn po osobi
za   9 osoba :   649,42 kn po osobi
za   8 osoba :   748,66 kn po osobi
za   7 osoba :   887,60 kn po osobi

Trošak vrijedi ukoliko se ne promjene cijene goriva, cestarina ili trajekta. (Možda se smanje :) ) U troškove su uključeni troškovi automobila, cijene autoputeva, trajektne karte za auto i osobe. Smještaj i nočenja kao i prehrana nisu uračunata u navedene troškove.

Cijena nočenja u planinarskoj kući Pavlić, u Kuni Konavoskoj (Snježnica) je 30,00 kn.
Cijena nočenja kod Vrgorca ili slično trenutno se još nezna. (Ćim na─Ĺemo adekvatan smještaj, biti će napisana cijena.)
Nočenje će ipak biti u Tučepima u apartmanima 50m od obale Jadranskog mora. Cijena će biti od 30,00-50,00 kn , ili 3,00 kn. Kod Dragana.


Potrebna oprema :
Osnovna planinarska oprema i odjeća prema želji i potrebi za 3 dana planinarenja. Vreća za spavanje. Odjeća za boravak i šetnju gradom i primorskim selom.


Organizatori i vodići : Nada ─Éurin ( 091-886-5336 ), Damir Klarić ( 098-267-067) 

Sve informacije i prijave  : Nada ─Éurin ( 091-886-5336 ), Damir Klarić ( 098-267-067)

Broj osoba : ograničen je na 10, popunjavenje mjesta redosljedom prijava

U slučaju jako lošeg vremena ili broja prijavljenih osoba manje od 4 izlet se odga─Ĺa. Zanimljivosti (navratite uskoro):

Brač

Brač je treći po veličini otok Jadrana s oko 14000 stanovnika. Najveća naselja su Pučišća i Supetar. Posebnost otoka su kamenolomi poznatog bračkog kamena kraj Pučišća, Selaca, Postira, Spliske i Donjeg Humca. Još u doba cara Dioklecijana iskorištavali su se kamenolomi nedaleko sela Škripa, a blokovi kamena su se spuštali po trasi sadašnje ceste za Škrip u luku Splisku od kuda su se brodovima odvozili u Split i dalje.

Pustinja Blaca
Blaca je uvala na jugoistočnom dijelu otoka. Oko dva kilometra sjeverno od uvale nalazi se istoimeno pustinjačko naselje. Osnovali su je sredinom 16. stoljeća poljički svećenici, koji su pobjegli pred Turcima. Prvobitno su se nastanili u omanjoj pećini na koju su vremenom nadogra─Ĺivali stambeni i crkveni prostor. Danas je tu nekoliko zgrada nastalih u različito doba, a sve su me─Ĺusobno povezane hodnicima i stubama. Dvorišni dio ispred zgrada odjeljen je zidom od vanjskog prostora. U stambenom prostoru nalazi se velika knjižnica, nekoliko slika i glagoljskih misala, zbirka starih pušaka koje su služile za obranu od gusara i mala tiskara. Od 1926. tu je astronomska postaja koju je osnovao don Niko Miličević s dva teleskopa, manjim i većim.

Do pustinje se dolazi iz uvale Blace do kuda turiste iz Bola dovoze brodići. Može joj se prići i s kopnene strane pješke iz Nerežišća po markiranom putu, ili automobilom po makadamskoj cesti na pola sata od pustinje.

 

Slika prikazuje naš uspon na Vidovu goru 780m (najviši vrh me─Ĺu Jadranskim otocima). Staza je jako slabo markirana, skoro da i nije i HPS preporučuje ne uvjek slijepo pratit markacije tamo gdje ih ima.  (Biti će slično kao na Štulu !)Pustinja Blace...neizbježna destinacija prilikom posjete Braču...Nadam se da ćemo stiči.

Matokit

Matokit se poput gorostasa oštrim grebenom uzdiže gotovo od samog središta Vrgorca (241 m) i ponajbolje ga opisuje njegovo latinsko ime Monte Acutum, odnosno Oštra planina, jer se poput oštrice mača usjekao izme─Ĺu brojnih okolnih polja. Pruža se gotovo idealno u smjeru istok-zapad, u dužini od 10 km, od grada Vrgorca do Pivčeva polja.
Budu li 2 auta, planinu Matokit prelazimo kružno . Hrbti Matokita (ako se ide iz Vrgorca) na djelovima jako su uski, pa molim sve za jak oprez.  


Matokit u pozadini.

Snježnica

Sniježnica je po legendi boravište grčkog junaka i iscjelitelja Asklepija, koji je tu došao da na─Ĺe lijek za svoju bolesnu ženu. Sa sjeverne strane Sniježnice čak se nalazi i njegova špilja u kojoj je navodno boravio. Sniježnica je stanište endemske biljke Mandragore officinarum, prisutne, osim na Sniježnici, jedino još na sjeveru Italije i Himalajima. Iz istog je roda kao i bunika, poznata droga.U polju pred selom nalazi se crkva svetog Tome, a na brežuljku na zapadnoj strani je srednjovjekovna crkvica sv. Nikole. Pored nje su srednjovjekovni stećci, koji su i inače raširena pojava u konavoskim brdima.

Ova toćka poznata je kao najjužniji vrh Hrvatske iznad 1000 metara nadmorske visine, a u Kuni se nalazi i dubrovački planinarski dom. Tako─Ĺe, sve je više turista iz hotela u Cavtatu, koji posjećuju Kunu na svojim pješačkim izletima. Do vrha Sniježnice može se doći iz Kune koristeći austrougarski pješački put. Gra─Ĺen je iz strateških razloga i namijenjen izvlačenju topova na Svetog Iliju. Iz Kune treba do vrhapjesačiti oko sat i po, ali, napor se isplati. Još pri samom početku uspona posjetilac nailazi na dvije lokve ozidane u kamenu. I danas služe za napajanje stoke, baš kao i rustične kamenice, postavljene tik uz njih.Koliko je samo truda i vremena trebalo da se izdube, teško je reći. Danas ih niko više ne radi, bar ne na ovaj drevni način - klesanjem.Pola sata kasnije, nailazimo na još jedan primjer simbioze čovjeka i prirode. Pred otvorom smo Glogove jame. Iz nje su žitelji Kune u prošlosti vadili led. To već odavno nije potrebno, pa u njeno grotlo danas silaze jedino speleolozi.Nisam bio ali sa Snježnice sigurno prevladavaju fenomenalni pogledi . 

Pogledajte na ovom linku kako je to bilo prošle godine u isto vrijeme (kliknite). Za ovu godinu očekujemo da se ponovi i da bude još bolje, izazovnije i ljepše.
  

 


Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com