Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 5
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
13.05.2007 Članovi ekološke sekcije na Topolju i Šumima

Povratak

U nedjelju, 13. svibnja, grupa od devet članova Ekološke sekcije PD-a 'Ludbreg', me─Ĺu kojima su bila i četvorica najmla─Ĺih, obišla je sjeverne obronke Ivančice, a koji se uzdižu neposredno iznad Ivanečke Železnice, te razgledala brojne prirodne zanimljivostima toga dijela najviše zagorske planine.

                        Tijekom višesatnog pješačenja prisutni su se planinari na prikladni način upoznali sa osnovama geologije Ivančice, rijetkim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama koje žive u tamošnjim brdskim šumama, a najviše vremena posvećeno je promatranju potoka na području Šumi, odnosno objašnjavanju na koji su način stvorene njegove slikovite kaskade i slapovi. Ludbreški zaljubljenici u prirodne ljepote naših planina tom su prilikom mogli vidjeti šareno vulkansko stijenje, nastalo u vrijeme oblikovanja Ivančice, uočiti čak pet vrsta biljka iz porodice orhideja ( šumska kokoška, mirisavi vimenjak, jajasti čopotac, bijela i dugolisna naglavica) i promatrati brojne pjegaste daždevnjake.

                        S obzirom na vrlo sparno i toplo vrijeme, te dužinu staze, odrasle sudionike ovog edukativnog pohoda ugodno je iznenadila izdržljivost najmla─Ĺih članova ekipe ( Matej Ciler, 4 god. i Filip Martinec, 6 god. ). Njihov im vodič, striček Željko, ovime odaje posebno priznanje.

Remar Željko

**************************************************************************

Planinarsko društvo Ludbreg

             

       Pohod sjevernim obroncima Ivančice

 

13.5.2007. u 8.00 sati ujutro, ispred 'caffe bara Sigečak' smo započeli naš put, dok su neki krenuli od kuće.

Kad smo stigli u Ivanečku Železnicu, gdje smo se okupili, konačno smo krenuli. Sve ukupno nas je bilo 14. odmah ispočetka smo vidjeli jednu rijetkost. Tri potoka koja se sijeku i time predstavljaju križ.

Sve potoke smo s lakoćom prelazili i usput smo vidjeli mnogo puževa vinogradnjaka i pet strogo zaštićenih pjegavih daždevnjaka.

Dan prije je padala kiša, pa je sve bilo mokro, blatno i bilo je puno suhog lišća, pa smo na nekim dijelovima malo teže prolazili. Uskoro smo osvojili vrh Trpolje (500 m) gdje smo imali pauzu.

Nakon pauze uputili smo se prema livadi gdje je naš vodič po putu prepoznao neke od orhideja (šumska kokoška, mirisavi vimenjak, jajasti čopotac, bijela i dugolisna naglavica).

Stigli smo do potoka Šumi gdje smo uočili izvor. Pošto smo svi bili žedni napunili smo naše prazne boce i okrijepili se hladnom vodom.

Tad smo stigli na livadu. Ručali smo u dobrom društvu. Na povratku smo vidjeli predivan slap visok 2-3 metara koji je nekada služio za pokretanje pile za piljenje drva. Usto smo vidjeli predivan buk, brojne kaskade i još par slapova. No bila su tu dvojica zaga─Ĺivača sa svojim autom zaga─Ĺivati netaknutu prirodu. Još više nas je šokiralo kad smo uočili bačeni olupinu od auta.

Bila su tu dva najmla─Ĺa ┬äplaninara┬ô(Matej Ciler 4 god. I Filip Martinec 6 god.) koji su prehodali sav put (osim prijelaza preko potoka).

I na kraju zahvaljujemo našem vodiču Željku Remaru koji nas je vodio i imao strpljenja i živaca za nas. Ovakvi planinarski izleti su zapravo jedan lijep, zabavan, zdrav i edukativan način da upoznamo ljepotu Hrvatske.

 

 

 

Marino Ciler , (14 godina)

 


Komentari
Ime : Damir
Datum : 2007-05-16
Sjeverni obroci IvanŔice . PoŔeli kod IvaneŔke «eleznice, malog "etno" sela me­u brdima, na vrh Topolje (500m) te grebenom do izvora polumineralne vode 'Vindikta' i jednom od izvora planinskog potoka ęumi. Isprobavanje i pijenje vode. Uz potok ęumi koji ╣umi cijelim putem do prekrasne livade sredinom koje u zavojima na sedrenim naslagama ╣umi ęumi. Odmor . Razgledavanje u okolici nekoliko slapova (najveŠi je 3 m) i bukova potaka ╣umi. Upoznavanje sa ljekovitim biljkama i za ╣to je koja dobra te orhidejama. Povratak . Posebnu draż na╣em pohudu dao je najmla­i Ŕlan na╣e ekipe Matej koji ima je 4,5 godina te je veselo je skakutao cijelim putem. Ne mogav╣i izdrżati draż bistrog ╣umeŠeg potoka, iako smo ga svaki puta, uporno prebacivali preko mjesta gdje potok sjece put na livadi i na radost njegove majke, otskakutao je veselo i po njegovoj dużini.
 

Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com