Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 7
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
25.11.2006 Pješačko planinarska staza Ludbreg - Kalnik

Povratak

Pronalaženje najljepšeg planinarskog puta, markiranje te kartiranje pješčke staze od Ludbrega do planine Kalnik odnosno do planinarskog doma na Kalniku stalna je i aktualna tema u PD Ludbreg . U tom pogledu vode se neprestane konzultacije sa "dobrim duhom Kalnika" odnosno markacistom PD Kalnik Štefanom iz Križevaca, koji je ujedno i autor te održava 90 % markiranih staza na Kalniku . Pošto je put od Ludbrega do doma Kalnik i dosta dugačak neophodne su i konzultacije sa svim dobrim poznavaocima ovog zanimljivog i još uvijek tajanstvenog, relativno nepoznatog (velikom broju ljudi)  područja. 

Problemi koji se javljaju prilikom obilježavanja odnosno pronalaženja smjera ove staze su : da bude što kraća (pošto je i zračna linije relativno dugačka) , da prolazi lijepim i atraktivniom dijelovima ovog gorja , da prolazi kroz veoma male zaseoke koji se postepeno iseljavaju, da eventualno prolazi pored povijesnih znamenitostima (npr obilaznica "tragom kalničkih partizana", partizanske bolnice...  ), prema mogućnosti da ima i što ljepše vidikovce, da prolazi pored potoka, slapova pa i jezera kojih ima veoma zanimljivih na Kalničkom gorju te eventualno pored nekih čvrstih objekata ili objekata sa krovom gdje bi se šetaći mogli odmoriti ili skloniti u slučaju kiše.

Ove subote (25.11.06) tema je ponovno aktualizirana na organiziranom pješaćkom pohodu od Apatovca do planinarskog doma Kalnik. Tog dana 
na Kalničko gorje stigla je grupa od 20-ak osječkih planinara iz PD Zanatlija te još nekih PD-a odande sa željom da provedu dan u prirodi te da se što bolje upoznaju sa ovim područjem. Nakon što su stigli iz Osjeka te kračeg razgledavanja kulturnih znamenitosti u Križevcima grupa je, predvo─Ĺena vodićem Štefanom Jembrekom stigla u Apatovac oko 13h. Tamo sam im se i ja, nakon kavice sa osječankom Zdenkom,  pridružio te smo svi zajedno, nakon obilaska pogona za proizvodnju vode,krenuli, od ugostiteljskog objekta u Apatovcu, pješke prema domu u Kalniku. Staza vodi kroz lijepe predjele i staze kroz čiste bukove šume te je veoma dobro markirana. Prošli smo kroz veoma malo, odvojeno od civilizacije, selo Stupe, gdje je nekada bila i partizanska bolnica, kao i pored jezera koje se tamo formiralo. Nakon Stupa presjekli smo makadam Vratno Ludbreg te ponovno lijepom šumskom stazom stigli do Lugarnice kod Vratnog. U Lugarnici u malo većoj sjenici gdje ima drvenih klupa i stolova smo se odmorili, okrijepili te krenuli dalje. Nakon prelaska preko nekoliko zanimljivih potoka preko malih (visećih  drvenih mostića ) ugledali smo visoko vrh Škrinju - na koju je Štefan prvi puta prošle godine uredio i označio prilaz). Na ovom djelu uhvatio nas je mrkli mrak, a pošto neki nisu bili spremni za njega daljnje hodanje, mrkim  sjevernim djelom Kalničke grede bilo je nešto otežano i polakše. Iako uz povremeno gun─Ĺanje u mraku, nakon pojave osvjetljene kamene tvr─Ĺave te nakon dolaska u ugodni ambijent planinarskog doma svi Osječani prepričavali su sa uzbu─Ĺenjem ovu zanimljivu avanturu kroz koju smo svi prošli. Ljudima se je jako dopao ovaj pohod te su pitali kada ćemo konačno otvoriti i stazu Ludbreg Kalnik (nakon što smo ih upoznali da radimo na tome) da pro─Ĺu i taj dio, a ujedno su nas i pozvali kod njih u Osijek i oko Osjeka da nam pokažu svoje područje.

Idući dan tj. u nedjelju, nakon što su prespavali, jedan dio osječke grupe planinara  obilazio je Sedam zubi, vrh Vranilac, poučnu stazu te krenuo kasnije jednim kombijem na kupanje u Varaždinske Toplice dok je drugi dio odmah ujutro krenuo pješke od Kalnika do V. Toplica kroz Kalničke šume i po stazi koju je uredio Štefan Jembrek. Pohod su zavšili kupanjem u bazenima Minerve. Taj dan nisam išao sa njima zbog nedjeljnih obveza no pridružili su im se članovi PD-a Kalnik.

U vezi pronalaženja i obilježavanja pješaćke staze Ludbreg Kalnik dogovoreno je da bi iduće proljeće pokušali organizirati "radni sastanak"  na terenu (čitaj hodanje i upoznavanje različitih bregova) sa svim zainteresiranima kako bi pokušali pronaći i obilježiti što ljepšu i atraktivniju pješaćku planinarsku stazu Ludbreg Kalnik . Na otvorenje ove staze tada bi pozvali i mnoga planinarska društva. Tako─Ĺer svake godine u odre─Ĺeno vrijeme mogli bi organizirati akciju i manifestaciju zdravog hodanja Ludbreg - Kalnik sa brojnim učesnicima.

Fotografije sa pohoda Apatovac-dom Kalnik  su u izradi....! Navratite uskoro....!

Fotografije sa navedenog izleta najbolje je pogledati na ovom linku :
http://crtice-hrvatske.com/turizam_zanimljive_destinacije_hrvatska.php?sifra=staza_apatovav


Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com