uredi članak
obriši članak
Minerali i stijene
 
Priča o jednom kalcitu
 
 

Kako je nastao jedan Kalcit u Mudnoj doli !

   Korasti oblik koji zapunjava kaverne u kršu. CO2 iz zraka otapa se u oborinskoj vodi i stvara blagu ugljičnu kiselinu koja s CaCO3 (vapnenac) stvara Ca(HCO3)2. 

   Taj je prilično nestabilan i pretvorit će se ponovno u CaCO3 prvom prilikom kad se promijeni geokemijski okoliš. On više neće biti onaj izvorni vapnenac, gust i bijel kriptokristalaste građe (neke zovemo mikrit) već će to biti lijepi monokristali orijentirani uvijek okomito na podlogu na kojoj rastu – baš zato što rastu – iz otopine.  Izvorni vapnenac nije nastao iz otopine već mehaničkim taloženjem u otopini već formiranih čestica raznih veličina. Ima i paralelnih sa podlogom pa ih onda zovemo onkoidima ali oni nemaju tako lijepe kristale. 

   Boja bi trebala biti bezbojna ali nije jer vapnenac je u svoju građu uklopio i mnoge minerale željeza i aluminija koje H2CO3 nije mogla otopiti. Njih će oksidirati O2 iz oborinske vode čime će postati optički „neprozirniji“ a time i vidljivi, i koncentrirati u oksihidroksidnom slabo topivom obliku. A dio toga uklopiti će tek mehanički u kristale pa zato izgledaju „hrđavi“.

03.05.2008

Kalcit iz Mudne doli . Grobničke alpe .