uredi članak
obriši članak
Svijet gljiva
 
Češka smrčkovica
 
 

08.04.2008

                        Prvih dana proljeća u šumama nalazimo samo nekoliko gljiva koje zaslužuju našu pozornost. Pored izuzetne ožujke ( Hygrophorus marzuolus ), jedna od njih je i zakonom strogo zaštićena češka smrčkovica ( Ptychoverpa bohemica ). Njezina nam pojava najavljuje skori dolazak mnogo poznatijih smrčaka.

                        Na području grada Varaždina nalazimo je na vlažnim mjestima uz rijeku Dravu i Plitvicu.Ove godine su prvi primjerci češke smrčkovice niknuli u šumi Čret kod Jalkovca i to na ograničenom prostoru od desetak kvadratnih metara, a omeđenom stablima hrasta lužnjaka i običnog graba. Nažalost, stanište se nalazi neposredno uz jednu od često korištenih šumskih staza tako da je opstanak ove gljive na tom mjestu i više nego upitan. Vrlo lako bi mogla doživjeti sudbinu koja je snašla jednako rijetku i strogo zaštićenu gljivu ožujku, a čije je stanište u toj šumi unazad nekoliko godina nepovratno uništeno prilikom čišćenja trase dalekovoda.

                        Uspoređujući vrijeme njezina rasta sa pojavom drugih gljiva i cvatnjom pojedinih biljaka lako je utvrditi da češku smrčkovicu možemo tražiti tek kada uz bijele šumarice ( Anemone nemorosa ) nikne mnoštvo sitnih šumaričinih peharčeka ( Sclerotinia tuberosa ), odnosno kada nađemo prve cvjetove strogo zaštićene obične kockavice ( Fritillaria meleagris ) i zaštićenog šumskog kopitnjaka ( Asarum europaeum ).

                        Prema Pravilniku o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim ( NN 7/06 ), a donesenom temeljem Zakona o zaštiti prirode ( NN 70/05 ), u Republici Hrvatskoj su sve gljive zaštićene, a neke i strogo zaštićene ( dio Pravilnika koji se odnosi na strogo zaštićene vrste donosimo u privitku ).

PRAVILNIK (klikni)


Češka smrčkovica ( Ptychoverpa bohemica )