uredi članak
obriši članak
Zapadni Kalnik
 
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
 

PD LUDBREG, EKOLOŠKA SEKCIJA
MALA ŠKOLA EKOLOGIJE, 20.4.08


Eko izlet Povodom Dana planeta Zemlje .

'JEDINSTVO PRIRODNIH I POVIJESNIH ZNAMENITOSTI KALNIČKOG KRAJA'

 
                        Sa sjeverne strane zapadnog dijela Kalničkog gorja, na brdu Gradišće ( 310 m ), smještenom iznad mjesta gdje se spajaju potoci Paka, Mostišće i Rakov potok, nalaze se debele zidine srednjovjekovne utvrde Paka. Nazvana je po istoimenom potoku, a najvjerojatnije potječe iz 13. stoljeća. Ona je u vrijeme prodora Mongola u naše krajeve kontrolirala i štitila Visočku stezu, jedan od nekoliko prirodnih prolaza preko zapadnih obronaka Kalničkog gorja. Istražne i zaštitne radove na tom lokalitetu od 2001. godine provodi ekipa prof. Marine Šimek, iz Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin.
                        Pored održavanja već postojećih staza neumorni Štef Jembrek stalno otkriva i markira nove. Tako je prije nekoliko godina krenuo u realizaciju ideje trasiranja puta koji bi spojio gradinu Paka, na krajnjim zapadnim obroncima Kalničkog gorja, sa planinarskim domom nedaleko od ruševina Velikog Kalnika, smještenim pod najvišim vrhom Vranilac. Tom priliko je dobro uređena dionica koja od restorana u naselju Paka, stisnutog uz staru cestu Varaždin - Zagreb, preko istoimene utvrde na brdu Gradišće ( 310 m ) i predjela Vrgačevica ( 360 m ) vodi do Kipišća, najviše točke na cesti Možđenec - Sudovec.
                        Krenemo li od utvrde njome prema jugoistoku, u dubinu najzapadnijih obronaka Kalničkog gorja, shvatit ćemo koliko u stvari malo znamo o tom dijelu Varaždinske županije. U šarolikom carstvu različitog raslinja naići ćemo na bogata staništa biljaka koje su već odavno zakonom zaštićene ( božikovina, bodljikava i mekolisna veprina, lovorolisni likovac ), a u proljeće nikne i nekoliko zanimljivih vrsta iz porodice orhideja. Prilikom prolaska tamošnjim šumama ne treba nas iznenaditi brzi trk plahih srna ili lukave lisice.
                        Zbog obilja vodotoka okolica Visokog nekada je bila poznata po brojnim mlinovima, a od kojih je do sada ostalo djelomično sačuvano još samo nekoliko. Zahvaljujući svojem smještaju neposredno uz glavnu prometnicu najpoznatiji je drveni Deglinov mlin na potoku Kračevec, ali on iz godine u godinu napušten sve više propada. Uz rodne vinograde ponosno stoje za taj kraj specifične stare drvene i kamene klijeti. Srećom, one su jedna od još uvijek dobro sačuvanih vrijednosti visočkog kraja. Već će nas na ulazu u Vinično Gornje selo, najzapadnije naselje općine Visoko, iznenaditi nezaboravna slika žutom ilovačom premazane klijeti i debelog starog hrasta tko zna kada pored nje zasađenog. Osim većeg broja takvih impozantnih stabala hrastova, čija starost dosiže i do 250 godina, u Visokom, nedaleko gotičke crkve Svetog Trojstva, možemo vidjeti i znamenitu Belinu lipu, a za koju legenda kaže da potječe još iz vremena vladavine kralja Bele IV Arpadovića ( zaštićeni spomenik prirode ).
                        Istraživanje utvrde Čanjevo, smještene na zapadnom kraju grebena Ribelj ( Pećina ), započelo je prije tri godine i do sada rezultiralo brojnim otkrićima. Iskapanje i konzerviranje sačuvanih ostataka ovog vrijednog povijesnog objekta, a kojeg lokalno stanovništvo naziva Stari grad, realizirano je zahvaljujući inicijativi Anđelka Stričaka, načelnika općine Visoko i stručnoj ekipi mr.sc. Luke Bekića, pročelnika Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda.
                        Za taj dio najzapadnijeg dijela Kalničkog gorja ime Čanjevo prvi se puta koristi već u trinaestom stoljeću, dok je sadašnja utvrda otprilike trista godina mlađa. S obzirom da je izgrađena iznad trase jednog od nekoliko prirodnih putova koji vode preko kalničkih brda i uzimajući u obzir najnovija arheološka otkrića, sasvim je sigurno da je na tom mjestu već mnogo prije postojao za sada još nepoznati fortifikacijski objekt, a naseljenost lokaliteta može se pratiti sve do pet tisuća godina unazad ( Vučedolska kultura ). Geostrateški značaj utvrde ilustrira i podatak da se sa njezinog vrha ( 292 m ) pruža dobar vidik na Kalnik, Moslavačku goru i Medvednicu, odnosno velik dio kalničkog Prigorja i Hrvatskog zagorja. Prije dvije godine objavljena je knjiga 'Utvrda Čanjevo - novi početak' čiji su autori Janja Sekula i Luka Bekić, a koja se može pročitati na vrlo kvalitetno uređenim web stranicama općine Visoko ( www.visoko.hr ).
                        Do utvrde je najlakše doći sa sjeverne strane brda, većim dijelom cestom koja se u naselju Čanjevo, gdje je postavljen uočljiv smjerokaz, odvaja od prometnice Breznica - Križevci i vodi pokraj starog kamenoloma. Hrptom grebena Ribelj, obraslog kržljavim hrašćem, od utvrde prema sjeveroistoku vodi šumska staza kojom brzo stižemo do još jednog lijepog vidikovca, smještenog neposredno iznad naselja Sudovec, a kojeg su prije nekoliko godina mještani uredili kao svetište Majke Božje.

Linkovi :

Kalničko područje :
http://crtice-hrvatske.com/kalnik.php?

Zapadni Kalnik :
http://crtice-hrvatske.com/turizam_zanimljive_destinacije_hrvatska.php?sifra=zapadni_kalnik&