Dobro došli gost
Posjetitelja online: 11
STATISTIKA modlogan
Prijave i registracije
Prijava suradnika
Prijave i registracije članova
Ažuriranje podataka gradovi
Restorani i Hoteli
Autokampovi Hrvatske
NAJNOVIJI ČLANCI
NAJNOVIJE DESTINACIJE I DOGAĐAJI

 HRVATSKA
GRAD
Ludbreg

Information Vijesti Galerija slika

Županija : Varaždinska  
Gradonačelnik : Marijan Krobot  
Stanovnika : 8647   
Lokacija : N: 9.99°9.99'9.99'' E: 9.99°9.99'9.99''  
Naselja
Ulice
Vezani linkovi na crtice-hrvatske.comSADRŽAJI
SMJEŠTAJ, UGOSTITELJSTVO I PONUDA

 

   Centar svijeta  nalazi se upravo u Ludbregu, a o njemu svjedoče brojne legende.
   Ona iz vremena Rimljana kaže da su baš u Ludbregu bili zamišljeni i opisani krugovi zemaljski, na čijim se obodima i danas nalaze velike europske metropole.
   Ludberga je baš na tom mjestu takvom silinom satrla nečastivog u zemlju da je na suprotnoj strani kugle zemaljske eksplodiralo tlo, od kojeg je danas ostao samo mali otočić Antipodes (naš antipod), a u Ludbregu i danas na tom mjestu izvire voda koja istovremeno i gori jer dolazi iz samog središta zemljine kugle.
   Baš se na tom mjestu u Ludbregu združuju zemlja, voda, vatra i zrak, a Ludbrežani im kao vrsni vinogradari pridružuju još jedan elemenat - iskričavo ludbreško vino, koje se samo u Centru svijeta, svakog prvog travnja toči iz gradske fontane.
    Smješten na idiličnoj podravskoj ravnici i prvim slikovitim brežuljcima kalničkoga gorja, gradić Ludbreg poznat je prije svega kao važno duhovno odredište vjernika iz cijele Europe. Jedinstveno je to hrvatsko svetište,
a i jedno od rijetkih u kršćanskome svijetu utemeljeno pisanim ukazom samog Svetog Oca, kao proštenište u čast Presvetoj Krvi Isusovoj, vezano uz čudesan događaj koji se zbio 1411. godine u kapelici ludbreškog vlastelinstva kada je svećenik, služeći misu, posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u pravo tijelo i krv Isusovu. Kratko poslije toga posvuda se raširio glas o čudesnom događaju.
    Od toga vremena vjernici pobožno pohode ovo proštenište, posebno se okupljajući svake godine u deset dana Svete nedjelje na doživljajima sveopćeg odmora, slavlja i obnove među ljudima. Relikvija se danas čuva u prekrasnoj baroknoj pokaznici u župnoj crkvi Sv. Trojstva.

 

Dvorac Batthyany
Procesija
Prva pričest na svetištu
 

 

 

 


Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com

Početna E-mail