Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 4
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
06.08.2006. Na Varaždinskoj obilaznici i Vranilcu

Povratak

    Ovaj tjedan mla─Ĺi članovi PD Ludbreg birali su uz pomoć starijih članova, destinaciju negdje u Zagorju kamo bi željeli otići ove nedjelje. Nakon mnoštva pitanja i odgovora oko različitih destinacija, prevladale su one sa svojstvima lakšeg penjanja po kamenitoj podlozi. Htjeli su oni i alpinističke staze no za to ipak nismo spremni. Nakon kraće rasprave i opisa mjesta i pregleda fotografija, odlučili su da bi bilo veoma zanimljivo proći kanjonom potoka Reka  (početak Vraždinske obilaznice) vrh Vranilac i posjetiti Škrinju.

    Nakon jutarnje, nedljeljne mise, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u 9 h krenuli smo prema prvoj destinaciji, mjestu Gronja Rijeka, na jugozapadnom području Kalničkog Gorja, gdje je početak planinarskog puta Varaždinske obilaznice,  i slapa Sopot te kanjona potoka Reka. Do Gornje Rijeke stigli smo preko Ljubešćice, Mož─Ĺenca te na zapadnom dijelu Kalničkog gorja preko prijevoja Kipišće, stigli do Sudovca i dalje Gornje Rijeke. Pošto su neki prvi puta prolazili ovim područjem, a nekima je ovo bio i prvi planinarski izlet s oduševljenjem su promatrali živopisni krajolik kojim smo se polako vozili.

    Sam početak hodanja nekima i nije baš bio atraktivan no kako smo ulazili sve dublje u šumu i kako se približavao slap Sopot i povečavala kamenita podloga oduševljenje je raslo. Slap i kanjon puni su većih i manjih kamenitih prijelaza visokih ponegdje i preko 3 metra, ponegdje i skliskih, pukotina, i manjih rupa te udubina u stijenama tako da za njihovo savladavanje treba poprilična vještina i oprez. Naši mla─Ĺi članovi bili su oduševljeni spretnošću i akrobacijama koje su morali upotrijebiti kod prolaženja koritom i kanjonom potoka Reka u ovoj zanimljivoj prirodnoj okolini. A na mjestu koje podsjeća na "Plavu Lagunu" bilo je i neželjenog kupanja. Sva je sreća što voda nije bila dublja od metra. Nekima su ovo bili i prvi laganiji polu alpinistički koraci.

     Nakon ovog svima atraktivnog kanjoninga, posjetili smo i obišli stari dvorac grofice Sidonije Rubido Erdody te se odvezli do planinarskog doma Kalnik, odakle smo odmah krenuli južnom grebenskom stazom prema Vranilcu. Svim mla─Ĺim članovima, osim Goranu, ovo je bio prvi posjet Vranilcu. Pošto sam imao kartu područja koju sam dobio od Štefana, sa vrha smo proučavali zaseoke kroz koje smo se vozili automobilom kao i okolni pejzaž , te okolne vrhove prema sjeveru kao što je Peca.

    Za silazak sa Vranilca odabrali smo sjevernu grebensku stazu koja je na mjestima veoma uska, strma i sa visokim liticama prema dolje. Kretanje je zbog toga bilo veoma oprezno i pažljivo te potpomognuto hvatanjem za usko drveće i korijenje. Negdje ne sredini, prošavši najstrmije dijelove, Kornelija me nagovorila da skrenemo na takozvanu stazu " 7 Zubi" (koju je ona već nekoliko puta prošla) te smo prešli "2. Zub" i sišli ispred "1.-vog Zuba" i spustili se do planinarskog doma.

    Nakon ovog atraktivnog spusta svima je pasao duži odmor na klupi pored planinarskog doma. Počele su pripreme i slaganje ruksaka za polazak na Škrinju. No upravo kada je Goran otišao na izvor uzeti zalihe svježe vode začuo se jaki prasak groma te se spustio se snažan pljusak. Čekavši da kiša prestane, a ona nikako to nije htjela i pošto je bilo oko 15 h odlučili smo se šumskom stazom preko Gabrinovca vratiti u Ludbreg.

    No ni tu iznena─Ĺenjima nije bio kraj. Negdje na 9 km od sela Kalnik u šumi srušila se Bukva točno preko puta. Razmatravši što bi bilo kad bi bilo i uvidjevši da ne postoje šanse da se pro─Ĺe, a kako lugara nije bilo u blizini da prepili bukvu, i rasčisti put, odlučili smo se vratiti kući kroz Ludbreški Ivanec i posjetiti izvor "Smrdljiva voda".  Putem nas je prao prolom oblaka, u tami tamnih oblaka, osvjetljavale munje i snažna grmljavina gromova podsjećali na snagu prirode.

    U blizini izvora "Smrdljiva voda" granulo je sunce. Izvor se nalazi u podnožju brda, na lijepo ure─Ĺenom mjestu, sa prirodnim drvenim klupama i krovom koji još nije do kraja izra─Ĺen. Odlučili smo malo istraživati. Malo na lijevo od izvora (cca 50 m) se nalazi lijepa pitoma zelena dolina na kraju koje (prema jugu) počinje ravni, zeleni klanac koji prolazi izme─Ĺu brda Kalničkog gorja koja se dižu na kraju doline. Kroz dolinu prolazi potok, koji se lijevom stranom klanca spušta u veći potok. Prošavši kroz dolinu i široki zeleni klanac uz uski potočić (oko 2 km ) došli smo do spoja tri brda gdje smo pronašli izvorište potočića. Kod izvorišta i spoja 3 brda nalazi se nekoliko humki u visini od cca 3-5 metra, koje pejzažu daju veoma neobičan izgled.

     Pošto smo se već zaželjeli i "čiste vode" krenuli smo prema Gabrinovcu, Cimer placu te prema Slanju. Prema željama zaustavili smo se pored Bednje, koja protječe na samom rubu Kalničkog gorja kako bi vidjeli ovaj dio toka Bednje te napravili nekoliko fotografija.

    Ono što su mla─Ĺi članovi nestrpljivo čekali ostvarilo se u završnom djelu izleta. Pohod na ukusne pice u Ludbreškoj pivnici, sasvim je uspio na zadovoljstvo osoblja.

 


Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com