Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 4
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
20.04.2008 Najava izleta uz Dan planeta Zemlje-UTVRDE ZAPADNOG DJELA KALNIČKOG GORJA

Povratak

Planinarsko društvo 'Ludreg'

Ekološka sekcija - Mala škola ekologije

 

Uz Dan planete Zemlje, 22. travnja 2008.

Nedjelja, 20. travnja 2008.

Vodič : Željko Remar, 091 895 9008

 Informacije o polasku iz Ludbrega, Damir Klarić , 098 267 067

 

ZAPADNI DIO KALNIČKOG GORJA

 

UTVRDA PAKA - VISOKO - UTVRDA ČANJEVO

 

 

PROGRAM IZLETA:

 

Okupljanje : u nedjelju, 20. travnja, u 8,30 sati kod hotela 'Turist' u Varaždinu.
                                                            7,45 sati u Ludbregu ispred Pošte 

 

Vožnja automobilima: Varaždin - Novi Marof - Paka - Breznica - Visoko - Čanjevo.

 

Pješačenje :

 

1. dio - od parkirališta u Paki do utvrde ( 30 min. ) i staništa božikovine ( 20 min. )

2. dio - iz kamenoloma u Čanjevu do utvrde  ( 30 min. ), grebenom Ribelj do

             vidikovca iznad Sudovca ( slikovita stijena, raspelo, duboki bunker bivše

             JNA, 45 min. )

 

TEMA IZLETA :

 

'JEDINSTVO PRIRODNIH I POVIJESNIH ZNAMENITOSTI KALNIČKOG KRAJA'

 

                        Sa sjeverne strane zapadnog dijela Kalničkog gorja, na brdu Gradišće ( 310 m ), smještenom iznad mjesta gdje se spajaju potoci Paka, Mostišće i Rakov potok, nalaze se debele zidine srednjovjekovne utvrde Paka. Nazvana je po istoimenom potoku, a najvjerojatnije potječe iz 13. stoljeća. Ona je u vrijeme prodora Mongola u naše krajeve kontrolirala i štitila Visočku stezu, jedan od nekoliko prirodnih prolaza preko zapadnih obronaka Kalničkog gorja. Istražne i zaštitne radove na tom lokalitetu od 2001. godine provodi ekipa prof. Marine Šimek, iz Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin.

                        Pored održavanja već postojećih staza neumorni Štef Jembrek stalno otkriva i markira nove. Tako je prije nekoliko godina krenuo u realizaciju ideje trasiranja puta koji bi spojio gradinu Paka, na krajnjim zapadnim obroncima Kalničkog gorja, sa planinarskim domom nedaleko od ruševina Velikog Kalnika, smještenim pod najvišim vrhom Vranilac. Tom priliko je dobro ure─Ĺena dionica koja od restorana u naselju Paka, stisnutog uz staru cestu Varaždin - Zagreb, preko istoimene utvrde na brdu Gradišće ( 310 m ) i predjela Vrgačevica ( 360 m ) vodi do Kipišća, najviše točke na cesti Mož─Ĺenec - Sudovec.

                        Krenemo li od utvrde njome prema jugoistoku, u dubinu najzapadnijih obronaka Kalničkog gorja, shvatit ćemo koliko u stvari malo znamo o tom dijelu Varaždinske županije. U šarolikom carstvu različitog raslinja naići ćemo na bogata staništa biljaka koje su već odavno zakonom zaštićene ( božikovina, bodljikava i mekolisna veprina, lovorolisni likovac ), a u proljeće nikne i nekoliko zanimljivih vrsta iz porodice orhideja. Prilikom prolaska tamošnjim šumama ne treba nas iznenaditi brzi trk plahih srna ili lukave lisice.

                        Zbog obilja vodotoka okolica Visokog nekada je bila poznata po brojnim mlinovima, a od kojih je do sada ostalo djelomično sačuvano još samo nekoliko. Zahvaljujući svojem smještaju neposredno uz glavnu prometnicu najpoznatiji je drveni Deglinov mlin na potoku Kračevec, ali on iz godine u godinu napušten sve više propada. Uz rodne vinograde ponosno stoje za taj kraj specifične stare drvene i kamene klijeti. Srećom, one su jedna od još uvijek dobro sačuvanih vrijednosti visočkog kraja. Već će nas na ulazu u Vinično Gornje selo, najzapadnije naselje općine Visoko, iznenaditi nezaboravna slika žutom ilovačom premazane klijeti i debelog starog hrasta tko zna kada pored nje zasa─Ĺenog. Osim većeg broja takvih impozantnih stabala hrastova, čija starost dosiže i do 250 godina, u Visokom, nedaleko gotičke crkve Svetog Trojstva, možemo vidjeti i znamenitu Belinu lipu, a za koju legenda kaže da potječe još iz vremena vladavine kralja Bele IV Arpadovića ( zaštićeni spomenik prirode ).

                        Istraživanje utvrde Čanjevo, smještene na zapadnom kraju grebena Ribelj ( Pećina ), započelo je prije tri godine i do sada rezultiralo brojnim otkrićima. Iskapanje i konzerviranje sačuvanih ostataka ovog vrijednog povijesnog objekta, a kojeg lokalno stanovništvo naziva Stari grad, realizirano je zahvaljujući inicijativi An─Ĺelka Stričaka, načelnika općine Visoko i stručnoj ekipi mr.sc. Luke Bekića, pročelnika Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda.

                        Za taj dio najzapadnijeg dijela Kalničkog gorja ime Čanjevo prvi se puta koristi već u trinaestom stoljeću, dok je sadašnja utvrda otprilike trista godina mla─Ĺa. S obzirom da je izgra─Ĺena iznad trase jednog od nekoliko prirodnih putova koji vode preko kalničkih brda i uzimajući u obzir najnovija arheološka otkrića, sasvim je sigurno da je na tom mjestu već mnogo prije postojao za sada još nepoznati fortifikacijski objekt, a naseljenost lokaliteta može se pratiti sve do pet tisuća godina unazad ( Vučedolska kultura ). Geostrateški značaj utvrde ilustrira i podatak da se sa njezinog vrha ( 292 m ) pruža dobar vidik na Kalnik, Moslavačku goru i Medvednicu, odnosno velik dio kalničkog Prigorja i Hrvatskog zagorja. Prije dvije godine objavljena je knjiga 'Utvrda Čanjevo - novi početak' čiji su autori Janja Sekula i Luka Bekić, a koja se može pročitati na vrlo kvalitetno ure─Ĺenim web stranicama općine Visoko ( www.visoko.hr ).

                        Do utvrde je najlakše doći sa sjeverne strane brda, većim dijelom cestom koja se u naselju Čanjevo, gdje je postavljen uočljiv smjerokaz, odvaja od prometnice Breznica - Križevci i vodi pokraj starog kamenoloma. Hrptom grebena Ribelj, obraslog kržljavim hrašćem, od utvrde prema sjeveroistoku vodi šumska staza kojom brzo stižemo do još jednog lijepog vidikovca, smještenog neposredno iznad naselja Sudovec, a kojeg su prije nekoliko godina mještani uredili kao svetište Majke Božje.

Linkovi :

Kalničko područje :
http://crtice-hrvatske.com/kalnik.php?

Zapadni Kalnik :
http://crtice-hrvatske.com/turizam_zanimljive_destinacije_hrvatska.php?sifra=zapadni_kalnik&


Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com