Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 1
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
22.06.2008 Ferata Anita Goitan, na Viš ili Jof Fuart - 2666m , Filip Culjak

Povratak
Anita Goitan na Viš iliti Jof Fuart (2666m).

Uspon započinje sa Sella Nevea i od tamo se usmjerimo prema Rif. Corsi (1874m). Krenuli smo oko 18h. Prvo idete nekakvom makadamskom cestom  kroz šumu i za nekih sat vremena dolazite na visoravan sa koje se pruži prekrasan pogled na cijelu Viševu skupinu. Od tamo ima još sat vremena po strmom terenu, priječenja par prekrasnih potočića i nešto malo sajli prije doma. Na dom dolazimo oko 20:30h i tamo spavamo. Domaćin nam se predstavio sa Ciao, Cristiano! što je izazvalo moj smijeh, jer sam ga odmah povezao sa fegetom Cristianom Ronaldom.

Dižemo se oko 7h, dan prekrasan, bez oblačka, vruće. Od doma idete putem prema Forcella di Riofreddo, sedla sa kojeg počinje ferrata. Do sedla imate put, što po travama i siparima (snežišče u rano ljeto), a kasnije dolazite do laganog penjanja po neosiguranoj stijeni.
Sa sedla počinje nešto teži uspon, neosigurana stijena sa koje se dolazi na policu koja je na početku dosta široka, a kasnije se jako sužava.

Prije prvih sajli imali smo dva neugodna snežišča na priječenju manjih grapa. Zatim slijedi uska polica koja je osigurana sajlom i to je najizloženiji dio ferrate, ali ne predstavlja neki poseban problem. Nakon toga slijedi još penjanja po osiguranim i neosiguranim policama i manjim kaminima. Nakon što dosegne visinu od otprilike 2400m, ferrata se spušta kojih sto metara po osiguranim kaminima (najteži dio). Ovdje ferrata nije posebno izložena, ali je potrebna velika opreznost. Na jednome kaminu, visokom kojih 10m nema osiguranja, a treba se okomito spustiti.

Nakon što pro─Ĺete taj kamin, slijedi okomiti uspon po stijeni (sajla, par stepenica za nogu). Ovdje dolazite na usku policu koja ne predstavlja poseban problem, ali ima jedno neugodno snežišče. Slijedi 10 minuta hoda po neosiguranoj polici (dosta izloženo) i tu se put spaja sa uobičajenim putem na Viš. Do vrha ima još sat, sat i pol po krušljivoj stijeni koja nije osigurana, dva veća snežišča koja je bolje prijeći nego obilaziti (strme trave, uzak put od 20-30cm). Ništa od toga ne predstavlja problem, jedino što je sve do samog vrha ubitačno i naporno.

Sa prekrasnog vrha se pruža pogled na cijele Julijske Alpe, ali prevladava pogled na sjevernu Montaževu stijenu koja oduzima dah. Mangart i Jalovec na dlanu. Kanin, Špik, Škrlatica, Triglav, Prisojnik, Razor, Krniška špica i Visoka bela špica daju ovome vrhu najljepši pogled u cijelim Julijskim Alpama. Nakon pola sata, možda čak i sat vremena na vrhu vraćamo se običnim putem na Viš do doma Corsi.

U donjem dijelu ovog puta jedini je problem prolaz kroz manje okno i zatim kratka okomita stijena koju treba prepriječiti po "polici" na koju jedva stavite vrhove prstiju. Nakon toga slijedi običan, nezahtjevan spust do doma Corsi i povratak na Sella Neveu.

Ferrata po dužini je otprilike kao Kopiščarjeva na Prisojnik, a po težini je tek nešto lakša od Via Italiane, iako jako eksponirana. Može se proći bez većih problema, ako niste vrtoglavi i imate iskustva sa zimskim uvjetima.
Toliko za sada. Idući puta ću pisati o Grossglockneru.
Nadam se da sam bar malo uspio dočarati ovaj put onima koje zanima.

Pozdrav!

Filip Culjak
 
 
 
220620083405
 
220620083485
 
220620083469
 
220620083484


Komentari
Ime : Damir
Datum : 2008-10-30
"Toliko za sada. IduŠi puta Šu pisati o Grossglockneru." Filipe s nestrpljenjem oŔekujemo izvje╣taj s Grossglocknera !
 
Ime : Nino
Datum : 2008-09-23
Svaka Ŕast Filipe !!!
 

Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com