Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 2
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
24.25.26.27-ozu-2011 LASTOVO - VIS

Povratak


Lastovo - Kozjak -  Vis

24.25.26.27 ožujak 2011

pratimo prognozu-Lastovo


pratimo prognozu-Vis

opis izleta u pdf formatu pogodan za ispis (klikni)

Poziv

Planinarsko društvo Ludbreg poziva Vas na jedinstvenu avanturu istraživanja i otkrivanja udaljenih i isturenih Hrvatskih pučinskih otočića Lastova i Vis-a.  Amfiteatralan izgled sela Lastova, njegovih 46 otočića, 46 crkava , 46 polja na 46km2, površine sa 46 "stožastih" bradašaca, nepoznate staze, po kršu ili obrasle šumom, pogledi sa najviših vrhova, ljepota i mir parka prirode Lastova neće vas ostaviti ravnodušnim. Jer ćemo ga obići uzduž i poprijeko. Vis nas očekuje u svojoj cjelosti od Komiže, preko najvišeg vrha Huma, Titove Spilje, Žene glave preko polja i vinograda pa do grada Visa. Nitko od nas još nije prohodao Lastovo i Vis, te će ovaj pohod biti i jedinstven istraživački doživljaj, gdje ćemo koristiti znanja o kretanju po prirodi i divljini te znanja iz orjentacije, uz upoznavanje  različitih sela, kroz koje ćemo usput prijeći, običaja, kulturne baštine i povjesti.  Uz istraživački, pohod smo zamislili i kao spoj čovjeka i prirode.

Planinarsko društvo 'Ludbreg' organizira 24.25.26. i 27. ožujka 2011 .g. (četvrtak,petak, subota, nedjelja) planinarske pohode po otocima Lastovo i Vis,  sa usponima na vrhove HPO  Sozanj(235m)-Lastovo, te Hum(587m)-Vis, te
uspon na vrh Sveti Juraj (676m) , ponad Splita na Kozjaku.

Pozivaju se članovi PD Ludbreg, kao i članovi drugih planinarskih društava da se prijave za ovaj izlet.

Uz druge zanimljivosti, nezaboravne poglede, autothonu sredinu i netaknutu prirodu, vrhovi su i kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice.

Način odlaska i plan puta:

1 dan (četvrtak) 24.3.11 - Lastovo
Na izlet odlazimo sa do 2 osobna automobila koje ćemo popunjavati redosoljedom prijava (do 10 planinara). Polazak je iz Ludbrega u 6.01 h , 24. ožujka (četvrtak) za Split. Uz put do Splita više puta ćemo stati. U Splitu ostavljamo automobile. Isti dan u 14.00 h prebacujemo se katamaranom iz luke Split u luku Ubli(Lastovo) . Na Lastovu smo oko 16.45h.  Iz luke Ubli, dogovorenim prijevozom odlazimo u  Skrivenu luku, do kampa Skriveni na Lastovu. Slobodno vrijeme do nočenja i večera. Nočenje je u iznajmljenim šatorima u kampu Skriveni. Prema dogovoru i prema želji, uz naknadu, večeru će pripremiti vlasnici kampa. Spomenute su ribe, crno vino ili nešto drugo. Logorska vatra. Ima vode i sanitarija.


2 dan (petak) 25.3.11- Lastovo - Istraživanje Lastova

Ustajemo u 7h. Čaj, kava i doručak iz ruksaka ili kod domačina, te pripreme za istraživanje Lastova. Polazak u 8h. Pješke polazimo preko otoka prema selu Lastovo. Razgledavanje sela, odmor, pivo , odlazak na vrh grebena ponad sela Lastovo, zbog pogleda. Nastavljamo prema vrhu Sozanj uz sjevernu stranu Lastova . Uspon na Sozanj (235m)-KT HPO. Odmor na vrhu. Spuštamo se i nastavljamo na jug, te nepoznatim terenom, istražujući i otkrivajući staze, nastavljamo preko otoka na vrh Hum (415m) te na Plešivo brdo (415m). Sa plešivog brda, južnom stranom otoka vraćamo se u logor u kampu Skriveni. Tura ima oko 15-17km , a plan je da lagano hodajuć i zapažajući iskoristimo čitav dan za otkrivanje Lastova, uživajući u njemu, te se do 17-18 h vratimo do kampa u Skrivenoj uvali. Večera kod domačina uz nadoknadu ili iz rukasaka prema želji. Logorska vatra. Crno vino.  Nočenje.

 

3 dan (subota), 26.3.11 - Split-Vis 

Ustajanje u 3h. U 3.40h polazak na brod u Ubli, dogovorenim prijevozom. Polazak za Split katamaranom u 4.25h. Dolazak u Split u 7.30h. Odlazak automobilima prema Solinu, Klisu, te polaznom mjestu za uspon na Sveti Juraj (676m), KT HPO na Kozjaku, ponad Splita. Sa Sv.Jurja vladaju prekrasni pogledi na cijeli Split, Mosor, te Brač, Hvar, Šoltu, i u daljini Vis. Vrijeme uspona i silaska na Sv.Juraj je oko max 1.30h. Preostalo vrijeme iskoristi ćemo za odlazak na Marijan. Iz Splita za Vis, polazimo katamaranom u 15h . Potrebno je uzeti minimum neophodnih stvari u ruksaku (ostalo ostaviti u autu). Iz grada Visa, autobusom odlazimo u Komižu. Smještaj u lijepoj NonaHouse, 20m od mora, s pogledom na Komižu odozgora. Razgledavanje Komiže, crno vino sa gazdaricom, nočenje.

4 dan (nedjelja), 27.3.11 - Split-Vis 

Ustajanje u 7h, doručak, polazak na pješačenje u 8h. Očekuje nas oko 17km pješačenja do grada Visa ili ukupno s odmorima oko 7-8 sati. Iz Komiže polazimo preko Orlovice i crkvice SvetiDuh na najviši vrh otoka Hum (587) KT HPO. (oko 2h uspona) . Vraćemo se kratko natrag na Sveti Duh, te, prvo kroz makiju, zatim kroz rijetku borovu šumu,  dolazimo do ulaza u Titovu špilju ( potrebno se spustiti 100m) , kratko se zadržavamo te polazimo kroz Borovik( borova šuma), napuštene vinograde, pa po širokom suhozidu, prema Žena Glavi. U Žena Glavi  ima krčma sa hranom, ali pitanje je da li radi van turističke sezone. Naš pješački puta dalje nas vodi , pored uzvisine Grizove glavice, preko Čajnog polja (prostrana udolina), Vino polja (prekrasni vinogradi), crkvice Sv.Kuzma i Sv.križ do grada Visa. Od Huma (587m), put je to, više-manje po izohipsi, od oko 12 km, po prirodi , kršu i kamenjaru, kozjim stazicama ili ponegdje makadamom, kolnim putem, pored vinograda u zadnjem dijelu, te je pretpostavka da ćemo ga priječi lagano za 4-5h (od vrha Hum).
Slijedi šetnja po gradu Visu, razgledavanje kulturnih znamenitosti i zanimljivosti, odmor, pivo i ukrcaj na brod za Split u 18h. Dolazak u Split je u 19.15. Pivo, kavica ili susret sa prijateljima u Splitu ako ih imate ili slično prema želji. Polazak iz Splita prema Ludbregu je u  21h.

Nočenja :
1. i 2. -noč kamp Skriveni, Lastovo - iznajmljeni šatori,  (ima vode i sanitarije)
3. noč. -kuća NonaHause u Komiži pored mora (kuća sa 8-10 ležajeva)


Kalkulacija cijene

Cijena po sudioniku za slučaj 5 osoba u autu je  : 760,00 kn
Cijena po sudioniku za slučaj 4 osoba u autu je  : 890,00 kn ,
+dodatak za parkiranje u Splitu (cca 40-50 kn/osoba za 4 dana)

Cijena vrijedi ukoliko se ne povečaju cijene goriva, cestarina ili trajekta. U cijenu je uključen prijevoz automobilom do Splita i po Splitu, na Klis i Kozjak, do mjesta za uspon na Sv.Juraj,  cestarine, karte za brod na Lastovo, Vis i natrag, autobus na o. Visu do Komiže, prijevoz na o. Lastovu,  Ubli - Skriveni i natrag, dva nočenja na Lastovu, nočenje u Komiži. Dodatak na Lastovu za doručak i večeru u kampu Skriveni, za one koji će htjeti, je 70,00 kn.

Potrebna oprema :
Osnovna planinarska oprema i odjeća prema želji i potrebi , za 3 dana planinarenja i 2 noči logorovanja (čvrste cipele, jakna, rezervne majice, čarape i ostala odjeća, kapa za hladnoću i sunce, rukavice, 2 karabinjera i zamka) . Obavezna je vreća za spavanje te podloška za pod za spavanje u šatoru, zaštita od kiše i sunca, štapovi za hodanje, hrana u ruksaku za cjelodnevni obilazak Lastova i Visa . Nadopuna prehrane u trgovinama u Splitu, Visu ili Lastovu ili restoran, ako se stigne . Manji ruksaci za hodanje po Lastovu i Visu. Odjeća za boravak i šetnju gradom. Uzeti sa sobom planinarske iskaznice i planinarske dnevnike (3 žiga HPO).

Žigovi HPO

Sozanj (235m), KT HPO, Lastovo
Sveti Juraj (676m), KT HPO, Kozjak - Split
Hum (587) KT HPO , Vis

Prijave :
Automobili će se popunjavati redosljedom prijava (ide se sa jednim ili max 2 auta, maksimalan broj osoba je 10). Minimalan broj prijava za odlazak sa 2 automobila je 8 planinara (znaći ide 5 planinara ili 8,9 ili 10 planinara. Akontacija je 200,00 kn, te će se smatrati da je osoba prijavljena datumom uplate akontacije.

Ostale napomene :

U slučaju jako loših vremenskih prilika (ciklona i kiša), datum izleta pomiće se za tjedan dana. U slučaju da će i taj tjedan biti izuzetno loši vremenski uvjeti,  izlet se odga─Ĺa do daljnjega. U slučaju nenadanih promjena vremenskih uvjeta na samom terenu ili drugih nepredvi─Ĺenih ili iskrslih okolnosti vodiči mogu doraditi ili izmjeniti plan izleta. Vodiči će sve potrebno učiniti za maksimalnu sigurnost sudionika, no na izlet svatko odlazi na svoju vlastitu odgovornost.


Organizatori i vodići, te prijave : Nada ─Éurin (091-886-5336), Damir Klarić (098-267-067)
e-mail : nada.djurin@gmail.com
            damir.klaric@astrum.hr

Tura i profili kretanja

Lastovo

klikni za veći prikaz našeg puta po Lastovu
klikni za veći prikaz profila ture po kojoj ćemo se kretati na Lastovu

 

Vis

 

klikni za veći prikaz otoka Visa

klikni za veći prikaz

 

Pogled na Lastovo


Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com