Početna
Dobro došli : Gost
Posjetitelja online : 4
Statistika : AWstats
 
Prijave i registracije
 
Prijava suradnika
 
Prijave i registracije članova
 
Ažuriranje podataka gradovi
 
Tražilica - crtice

 
Najnoviji članci
Srednji Velebit
Sjeverni Velebit
Dramati─Źno u snje┼żnoj me─çavi na 2500 ndm
Zir
Pri─Źa o jednom kalcitu
Pravilnik o strogo zaštićenim gljivama
─îe┼íka smr─Źkovica
Proljetne biljke i gljive u Podravini
Jedinstvo znamenitosti zapadnog Kalnika
 
Najnovije destinacije
Omiska Dinara Kruzno
Biokovo - vrhovi
Kri┼żevci - Kalnik (pl. dom)
Ludbreška planinarska obilaznica
Krma - Triglav 4/5.10.2008 Slovenija
Egeria put - Hrvatska - Iovia
Sveti Vid - otok Pag
Spilja pod Zir - om
ZIR
Podkilavac-Mudna dol-Hahli─çi-Kolac-Podki
 
Najnovije Web shop
SVILAJA, PLANINARSKA MAPA ZEMLJOVID,1:25000, HGSS
PROMINA , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID , 1:25000 , HGSS
OTOK RAB , PLANINARSKA MAPA, ZEMLJOVID, 1:25000 , HGSS
BRA─î BIKE, BICIKLOM PO BRA─îU, MAPA 1:45000, HGSS
DINARA-TROGLAVSKA SKUPINA-ZAPAD ,PLANINARSKA MAPA,1:25000
 
Najnovije kampovi
admin1
camp mlaska
CAMP SEGET
CAMP VRANJICA BELVEDERE
Diana & Josip
 
Interesantni linkovi


 

Mo┼żda ─çe Vas zanimati

 

Planinarsko dru╣tvo "Ludbreg"
Slike :   
15.04.2007 Pročitajte zaplete sa naše 1. redovne skupštine :)

Povratak

Protekla 2 tjedna u PD Ludbreg, bila su veoma aktivna. Odmah nakon, do sada našeg najvećeg organiziranog pohoda po Varaždinskoj stazi na Kalniku, gdje se odazvalo 50 učesnika, uslijedila je ništa manje zahtjevna organizacija naše prve redovne skupštine.

Naša 1. redovna skupština imala je neobičan tijek, nepredvidljive zaplete, zamalo je i neodržana, bilo je ubacivanja nepredvidivih točaka, kao i sudionika sa okolnih brda koji su nadaleka osjetili fini miris toplog gulaša. No ni tu iznena─Ĺenjima nije bio kraj. Zato pozorno pročitajte ovaj neobičan hm, neslužbeni izvještaj.

Sudionici, nas 30 sakupili smo se u samom centra Svijeta te se tamo upoznali sa legendarnom Ludbergom. No svrativši  u ta davna vremena, nismo mogli zaobići ni stare rimljane i njihova djela na ovim prostorima, te smo , zahvaljujući prethodno dobro očišćenom prilazu, s velikim zanimanjem promotrili njihovu neobičnu ostavštinu izgra─Ĺenu u kamenu, razmatrajući o mogućnostima i vizualizirajući kako se rimska gra─Ĺevina dalje nastavlja. Pritom su naši gosti iz grada Ludbrega Darko i Stanko upotpunili naše znanje o starim rimljanima i njihovim putevima te o ovom nalazištu.

Kako planinari ipak vole gornje,više predjele i hodanje, sjeli smo u aute .  Cilj je dosegnut. Automobile smo ostavili kod vodotornja (Črnoglavec). Prvi dio pohod bio je odlazak malo prema zapadu , prema  Vinogracima na mjesto sa pogledom na Lijepu Goricu. Tu sam ja prezentirao kako bi išla buduća trasa LPP-a i čekao kritike. Ali nije ih još bilo. 

Krenuvši prema našem cilju - brdu i području Sigečak, započeli su mnogi me─Ĺusobni razgovori sudionika koji su nam kao dragi gosti stigli iz različitih gradova i planinarskih društava.

Prozračna šuma Lajdiberg dobila je mnoge neočekivane goste. Vodići pohoda bili su mladi planinari Marko i Kornelija, koji su grupu veoma dobro vodili, dok se ja nisam umiješo i pomrsio sve račune.  Naime 10-ak dana prije (obnavljajući gradivo o stazi) otkrio sam ljepši prilazni put te ih usmjerio da idemo po njemu. I krenuli smo njime.  No prolistale i prozelenjele grane jednostavno su me dekoncentrirale te se mali uski put nekako izgubio. Hmmm kaj sad ???. Tu je 30 ljudi┬ů. Nije mi baš svejedno i osječam se jako nelagodno. Osramoćeno┬ů

Jedino što sam mogao, brže, zatražio sam, onako potiho, da nitko ne čuje, pomoć od iskusnog himalajca ─Éure Petrovića . Znao sam , što je za njega Lajdiberg ako se on snalazio i lutao po Himalajskim vrhovima i tamošnjim prostranstvima . Plan je donesen u tišini. Brzo smo prešli strminu, spustili se  i uspeli se na drugi greben te na moju radost izbili na prvoplanirani put. Slijedili su nas i ostali. Znaći skupštine će ipak biti. Kasnije sam otkrio da smo trabali još 50 ak metara dalje i stigli bi do redovnog prijelaza !

Nadalje put do našeg cilja vodio je ulaskom u skrivenu dolinu po kojoj teće malen potočić, kračom šetnjom uz potočić, te usponom na najvišu točku Sigečaka. Ovdje je u pitanje po drugi puta, uopće, došao dolazak do naše klijeti ┬ľ našeg cilja, iznad Globočeca i održavanje skupštine. Naime ljubazni Ludbreški vinogradari putem su nas pozivali k sebi na čašicu razgovora. Neki učesnici, omamljeni suncem rado su ulazili u hladne podrume i kao suvenir dobivali po litru najkvalitetnijeg vina Ludbreških vinogradara.   Uz 0% gubitaka uspjeli smo se probiti do mjesta održavanja skupštine, koja je istini za volju počela s 1 satom zaostatka, ali svi sudionici, osim vrijednih kuhara i domaćica su ionako bili na pohodu. Nakon dolaska ( koji je trajao 3 sata) pljuštale se pohvale oko ture koju smo prošli !!!???!!!???

A sad malo ozbiljnosti jer počela je skupština.

Radu skupštine prisustvavalo je oko 50-ak planinara, gostiju, te interesenata koji su došli vidjeti što je to PD Ludbreg.

Rezultati skupštine su sljedeći :

Podnesen je izvještaj o radu, financijski izvještaj, izvještaj o planovima, izvještaj o LPP-u. Razvila se interesantna diskusija o mogučnostima povezivanja školskih učitelja čiji predmeti su povezani sa planinarstvom (priroda, ekologija, zempljopis) i društvom PD Ludbreg te organiziranju eko škole učenicima, i starijima u prirodi na izletima.  Izvještaji su prihvaćeni.

Donesena je odluka o osnivanju Eko sekcije koju je prezentirao i koju će predvoditi ekolog Željko Remar koji je vrsni poznavatelj flore, faune, gljiva┬ů te je objavio mnogo članaka u različitim prirodoslovnim časopisima i Varaždinskim vijestima vezanih uz prirodu, botaniku, planinarstvo i ekologiju.

Na skupštini je i donesena odluka o osnivanju Gljivarske sekcije koju je prezentirao gospodin Nikolaus, a voditi će je gospodin Gača Mladen.

Na skupštini je i 10-ak gra─Ĺana izrazilo želju za uključenjem u PD Ludbreg, dvoje su se odmah učlanili i platili članarinu dok su ostali preuzeli pristupnice te će ih popuniti i predati te naknadno uplatiti članarinu.

Jedno od pitanja koje je potegnuo jedan sudionik bilo je i pitanje suradnje našeg društva sa društvom Castrum Iovia. Izražena je želja svih članova PD Ludbreg za boljom suradnjom sa tim društvom u smislu mogućeg zajedničkog ure─Ĺenja LPP-a i mogučnosti zajedničke organizacije nekih akcija u smislu zajedničkih interesa.

Svima prisutnima na skupštini s riječima dobrodošlice i podrške obratili su se predsjenik vijeća grada Ludbrega Stanko Nemec, zatim član izvršnog odbora HPS-a ─Éuro Petrović, te predstavnici svih drugih planinarskih društava koji su stigli : PD-Tonimir ┬ľ Varaždinske Toplice, PD Dugi Vrh ┬ľ Varaždin, PD Miv-Varaždin, PD Kalnik-križevci, PD Borik - ─Éur─Ĺevac , PD Ravna Gora ┬ľ Varaždin

U ime planinarskog društva Ludbreg svima se zahvaljujemo na podršci.

Tako─Ĺer zahvaljujemo gospodinu Horvat Mirku koji nam je nesebično ustupio svoju klijet za mjesto održavanja skupštine te ujedno bio i glavni kuhar kao i gospodinu Stanku Kolak, mejašu, koji nam je donirao svoje prvoklasno vino te ustupio dio prostora za parkiranje. Zahvaljujemo i Nataliji Kirić i  Horvat Ivanu te drugim domačicama i domaćinima koji su pomogli oko serviranja i logistike. Izvrsne domaće slane klipiće, kojih se uvijek tražio klipić više, spravila nam je Jasna Horvat, Mirkova supruga.  Zahvaljujemo se i svim članovima PD Ludbreg na trudu i zalaganju oko obavljenih poslova na i oko skupštine, a posebno se zahvaljujemo najmla─Ĺim članovima Horvat Marku, Klarić Korneliji i Nikoli  koji su mi bili podrška pri brojnim obilascima i pronalaženju najkvalitetnijih puteva za LPP pa i ovaj pohod. Tako─Ĺer se i zahvaljujemo i drugim mla─Ĺim članovima Kirić Petru, Kirić Nikoli, Kivač Martini koji su se najviše na početku djelovanja odazivali na naše akcije i izlete i tako dostojno prezentirali PD Ludbreg na samom početku djelovanja, kada je bilo najteže. Tako─Ĺer zahvaljujemo i našim članovima Zrinki Culjak, Filipu  i ostalima iz njezine male ekipe čiji usponi na najviše evropske vrhove su brzo postali poznati po čitavoj Hrvatskoj, a time i naše planinarsko društvo. Zahvaljujemo i našoj informativnoj sekciji odnosno Željku, o stručnom i znalačkom izvještavanju i brojnim člancima u Varaždincu i na internetu o većini akcija i pohoda te popularizaciji planinarstva u ovim krajevima i uopće. (Si čul Željko  ovo se odnosi na tebe).  Zahvaljujemo se i novo upisanim članovima jer na taj način ovo planinarsko društvo počinje dobivati sve čvršće i čvršće temelje te počinje polako stajati na noge. Zahvaljujemo se i gradu Ludbregu te komunalnom redaru koji su pripremili i lijepo počistili  rimsko nalazište za razgledavanje, kao i na njihovom prisustvovanju na pohodu i skupštini.


Nakon završetka skupštine PD Ludbreg primio je nekoliko poklona od ostalih sudionika, te je, nakon degustacije zlatnih vina, Jasninih, mljac, mljac slanih domaćih klipića, uslijedio jako zanimljiv dio kušanja onog što su spravili naši kuhari. Kažu da je to bio gulaš. I kažu da je bio dobar. I meni je bio dobar. Tako da smo se jedva  odlučili za povratak. A tamo nas je čekalo iznena─Ĺenje.

Najveće iznena─Ĺenje za mene i sve nas prisutne priredio nam je novi gradonačenik Ludbrega gospodin Ivan Lončarić koji je čuo da se tamo, neki čudni ljudi motaju, po Lajdibergu te nas je sačekao pri povratku kod Črnoglavca i pozvao nas sve ( onako umorne i već žedne nakon 2 satnog povratka ) na kolače i piće u društveni dom mjesta Ludbreški Vinogradi. Kako takav poziv, i prijem kod gradonačelnika Ludbrega, nikako nismo mogli odbiti, svi skupa autima smo se spustili nešto niže. Sa društvenog doma, gdje će biti i kapelica, vidikovac ( odande vlada lijep i širok pogled) te društvene prostorije, gradonačelnik nas je upoznao sa mnogim veoma zanimljivm detaljima i podacima o okolnim brdima te Ludbreškim Vinogradima te poviješću naseljavanja ovog kraja. Izme─Ĺu ostalog, jedna od zanimljivosti koju smo čuli od gradonačelnika, bila je ta da su nekada na Lajdibergu i oko Lajdiberga živjeli ljudi i bilo je kuća o čemu smo se i osobno uvjerili vidjevši nekoliko ostataka kuća tamo. Kasnije su ljudi sa tih pozicija, sa brda, odnosna sa područja Ludbreških vinograda  sve više selili premu sadašnjem centru Ludbrega i napuštali te pozicije. Danas je opet tijek obrnut te sve više ljudi želi živjeti u veoma lijepim pitomim , ugodnim za oko Ludbreškim vinogradima, bliže u dodiru s prirodom.

Susret planinara i naših gostiju s gradonačelnikom upotpunio je današnji doga─Ĺaj, te smo nakon ovog zanimljivog razgovora, kolača i pića sa još većim entuzijazmom završili ovaj dan. Svi učesnici razišli su se veoma zadovoljni dobro iskorištenim danom.

Eto tako je protekla ova nedjelja. Ako sam nekoga izostavio neka se ne ljuti, sigurno nije bilo namjerno, ili ako sam nešto zaboravio napisati, ovdje niže može se sve iskomentirati i skritizirati !

Naravno, sa nama je u svakom trenutku bio sveprisutan, "Dobri Kalnički duh"

Damir Klarić

Navratite uskoro jer će biti preksrasnih fotografija !


Komentari
Ime : Damir
Datum : 2007-04-22
Po╣to se 21.5.06 dogodio i prvi slużbeni izlet PD Ludbreg «eljko Remar predlożio je na skup╣tini da bi taj dan mogao biti dan PD Ludbreg ili da se tih dana obiljeżava i organizira jubilarni pohod.
 
Ime : Damir
Datum : 2007-04-19
Mislim da bi to bilo OK. Oni planinski potoci dobri su i za rakove....Trebalo bi jo╣ onaj manji dio izmarkirati....
 
Ime : «eljko
Datum : 2007-04-19
Lijepo si me opisal. ęto se Varażdinske staze tiŔe nju ne treba previ╣e ure­ivati. Moja zamisao je da se ona postepeno pretvori u Eko-stazu po kojoj bi se u pravilo i╣lo sa vodiŠem. Uostalom, za obilazak je pogodna samo u proljeŠe.
 
Ime : Damir
Datum : 2007-04-18
Prethodno sam zaboravio napisati jo╣ jedan prijedlog sa skup╣tine pa evo sada nadopunjujem: «eljko je predlożio da PD Ludbreg preuzme brigu oko odrżavanja staze na Kalniku koja se zove Varażdinska planinarska staza. Staza je jedna me­u najljep╣ima na Kalniku , a sa slapovima, vrhovima i vidikovcima do Malog Kalnika i obilazno natrag, obilazak traje oko 5 sati. ╚lanovima ostaje razmisliti i donjeti odluku. Po╣to dru╣tva odrżavanjem staza i obilaznica postaju ozbiljnija, u tom smislu je i prijedlog dobar. No treba gladati i da ideja dugoroŔno zażivi i opstane. Zato pozivam Ŕlanove da o ovome razmisle , te da se sagledaju jo╣ i druge relevantne Ŕinjenice oko ove staze. Da li treba jo╣ nekoga konzultirati, npr KoprivniŔko kriżevaŠku żupaniju ili opŠinu Gornja Rijeka ....njihov turistiŔki uredd itd. Moje mi╣ljenje je da treba sagledati sve ove relevantne Ŕinjenice to tada możemo donjeti odluku...... Możda bi bilo dobro da se jo╣ netko ukljuŔi u diskusiju o ovoj ideji....
 

Na╣i sponzori

 
Reklame

Razmjena banera
www.lastminute-hr.com
www.nekretnine-info.com